Rygatan blir världsarv?

BildFörenta Nationerna tillsammans med både WHO, Läkare utan gränser, Greenpeace samt internationella Röda Korset och Röda Halvmånen uppges nu vara överens om att Rygatan på Kikås i östra Mölndal blir ett världsarv.

– Framför allt handlar det om att bevara denna unika miljö, som varit en tummelplats för Pottebo Dynamite Band i decennier, säger Robert Halford, som är särskild samordnare åt FN:s generalsekreterare Ban Ki Mon.

Enligt en massiv utredning från FN-högkvarteret så är det starka krafter som vill bevara Rygatan i hela sin sträckning åt eftervärlden.

– Detta är inte bara en sketen gata på Ryyyt. Detta är ett arv för hela mänskligheten, absolut jämförbart med både pyramiderna i Ghiza och Amazonas regnskogar. Kanske är Rygatan till och med viktigare. Vem vill leva i en värld utan Rygatan och Pottebo, fortsätter Halford, och ser ut att skälva till av blotta tanken.

Världsarvsklassningen av Rygatan innebär också att anrika Dahlbjörks Livs byggs upp igen i ursprungliga lokaler. Den gamla livsmedelsbutiken ska tjäna som ett nutida historiskt monument med koppling till alla de generationer musikälskare som har en livslång relation till Pottebo Dynamite Band.

På samma sätt ska gamla Ryetskolan bli ett musikuniversitet, ett slags elitskola ”för elever med extrem musikalisk begåvning i Pottebo Dynamite Bands anda.”

Världsarvsklassningen av Rygatan sker också för att få stopp på den plundring av asfalt, trottoarstenar och andra artefakter som tagit fart i området sedan Pottebo Dynamite Band offentliggjorde sin spelning den 14 september.

Så här långt räknar gatukontoret i östra Mölndal med att de tvingats nyasfaltera flera kvadratmil med ny beläggning på gatan.

Anledningen? Vallfärdande Pottebo-fans från hela världen vill ha med sig en bit Pottebo hem efter att ödmjukt ha vandrat på samma gata som den legendariska boogieorkestern.

Enligt planen förklaras Rygatan som världsarv av ett extrainkallat säkerhetsråd i FN i samband med spelningen på Bruket Rockar i september. 

Sprid Pottebo Dynamite över världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *