Pottebo skriver historia – igen

Pottebo rockarPottebo Dynamite Band kommer att bli den grupp som knyter ihop säcken när Papyrusområdet i östra Mölndal drar sin sista suck. Det står klart när nu förberedelserna kring det som kan vara den största musikhändelsen 2013 klarnar allt mer.

Konserten, som redan omges av mängder av rykten, planeras till den 14 september, alltså om knappt två månader. Den historiska kvällen går av stapeln som Pottebos sista hyllning till det som en gång var östra Mölndals största arbetsplats.

Det sker inte utan vemod.
– Många från Ryyyet jobbade på bruket, det är klart att vi ska vara med när Papyrus släcker ljuset, summerar Pottebos legendariska basist Christer ”Fu” Höglund via sin webbsida.
Klart är att Pottebomaskineriet, med sitt monumentala scenbygge, kan komma att kräva grundförstärkningar av Papyrusområdet. Representanter för nuvarande markägaren, Mölndals kommun, har dock inte velat bekräfta att pålningsarbeten planeras.

Som med allting gällande Pottebo gäller en strikt ”non disclosure agreement”-policy kring de arrangemang som krävs för att få den klassiska rockmaskinen på plats.

– Vi gör vad som behövs, och det får kosta vad det vill. Vi snackar Pottebo här – capice, förklarar en kommuntalesman, utan att närmare gå in på detaljer kring kostnaderna.
Mätningar från SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar, slår i en hemligstämplad rapport fast att det snart 300 år gamla fabriksområdet måste förstärkas. Dels för att klara det förväntade publiktrycket, men framför allt för att stå pall för den tunggungande rockmaskinen från Ryet.

För som vi alla vet – Pottebo svänger. Hårt.

– Vid Pottebos spelning på Valand slog våra mätinstrument totalt i botten, så mycket svängde det. Det skrämde oss ganska rejält, säger Brian Robertson, chefsanalytiker och kalibreringsansvarig på SGU.
Han vill dock inte kommentera uppgiften att Mölndalsforsen ska dämmas upp i samband med konserten.
Enligt källor med insyn ska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ha identifierat risker med att vattnet flödar fritt under Pottebospelningen. Det tunggung som uppstår under episka Potteboalster som ”Det Var Vi”, eller ”Sommaren Kom” kan skapa vågrörelser som snabbt hamnar utom all kontroll.

– Sanningen är att vi vet inte vad som kan hända. Pottebo svänger helt enkelt för mycket, säger Robertson.
Pottebo Dynamite Band intar scenen på Papyrusfabrikens gamla lastbrygga den 14 september.

Du kan läsa mer om evenemanget här ”Bruket Rockar”

Sprid Pottebo Dynamite över världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *