Bitter namnstrid skakar Kikås efter nyhet om Pottebospelning

Det finns en doft av det kalla krigets allra mest kyliga stunder kring de uppgifter som nu sprids i sociala medier. Knappt hade världen stillnat efter avslöjandet att Pottebo åter ställer sig på scenen den 20 april förrän en stenhård namnstrid bröt ut. Allt handlar om Svangatan, denna mystiska Kikås-adress som ständigt återkommer i rapporteringen om De Magiska Fem från östra Mölndal. Alltför okunniga människor hävdar att allt är ett missförstånd, en simpel och plebejisk felstavning av den allom bekanta Svanegatan på Kikås. Så låter det i alla de brinnande diskussioner som rasar i sociala medier och som ständigt återkommer i det världsomspännande engagemanget kring nyheter om Pottebo Dynamite Band.

Men, nu avslöjas dramatiska uppgifter från mitten av det bistra 80-talet.  Enligt dessa raderades Svangatan efter ett antal hemliga möten mellan dåvarande Myndigheten för Psykologiskt Försvar, Regeringen, Försvarsmakten och dåvarande Kungl. Majt. Postverket, som agerade på uppdrag av NATO och FN.

All dokumentation har genom decennierna hemligstämplats med hänsyn till Rikets säkerhet. Anledningarna sägs vara flera, och som alltid hänger de intimt samman med den gedigna rock´n´roll-historien som sprang ur myllan på kullarna kring Ryyyt, Kikås och Dahlbjörks Livs.

Orienteringsprofilen Martin Birchgrove, grävande reporter, kulturteoretiker, och mångårig Pottebokännare, är en av alla som först inte ville tro att historien var sann.

– Jag känner Kikås och Ryet som min egen ficka, och tänkte att det aldrig funnits någon Svangata där, berättar han.

Han upptäckte dock att adressen Svangatan på Ryyyt finns utmärkt på gamla Sovjetiska militära kartor, dokument som hittats efter murens fall och som Birchgrove nu tagit del av.

– Av allt att döma handlar det om en gata som skulle skyddas i händelse av ofred, där den gamla supermakten var orolig för sina ballistiska interkontinentala missiler, summerar Birchgrove.

Hans teori, och det ska noteras att den inte motsägs av nutida ryska militärhistoriker, är lika fascinerande som logisk:

På Svangatan på Ryyyt låg Pottebo Dynamite Bands replokal. Vi känner alla tyngden i det monumentala och ostoppbara sväng som varje gång uppstår när bandet pluggar in. För världen är Pottebo-svänget en Gudagåva, men det skapade problem för de tidiga sovjetiska kärnvapentestarna, då en bugg i styrsystemet på  SS20-robotarna alltid målsökte på det tyngsta gung som fanns att tillgå.

– Det verkar helt och hållet vara en försvarsgrej. Ovanligt, men man ville väl inte ha den massa missiler som drällde ner på Ryyyyt bara för att det svängde så jävligt bra när Pottebo repade, funderar Birchgrove.

Lösningen, att helt ta bort gatuadressen, förvirrade styrprogrammet i missilerna och fungerade långt in på 90-talet.

Och i spillrorna av murens fall och Sovjetunionens kollaps och Pottebo Dynamite Bands makalösa framgångar världen över, glömdes gaturaderingen helt enkelt bort. Tills nu.

När Kungarna av Gung, rockvärldens mest ohotade titaner, Ryyyyts glamorösa giganter nu återigen återvänder till scenen, fredagen den 20 april, sker det på Lilla Götafors-scenen. Det handlar om klassisk mark i Pottebo-land. Lokalen ligger bara ett stenkast från Dahlbjörks gamla livsmedelsaffär och har den brusande Mölndalsforsen som fond när Ulf ”Wöffe” Andersson, Patrik ”Bubben”Karlsson, Christer ”Fu” Höglund och Nikke ”Sixx” Andersson, förstärkta med Bengt Drum (HSTIP) och P18 Hornet på klaviatur, vrider upp volymen för att hugga ännu en episk höjdpunkt i rock´n´roll-historiens egen runsten.

Fredagen den 20 april, Lilla Götafors, kl. 19.00.

Nu vet ni.

Missa det inte.

Graf Teufelberg

Sprid Pottebo Dynamite över världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *